Ett komplementärt team är som ett band, där individer spelar olika instrument, och som tillsammans spelar vacker musik. De är mycket mer, som ett band, än om varje musiker uppträdde själv.

Komplementära teamlöser svårare problem tillsammans för att de kapitaliserar på varandras olikheter. Medarbetare kompletterar varandras styrkor, motivation, kompetenser och erfarenheter.

Hur kommer ni dit?

Det som är viktigt är vad det är som motiverar de olika individerna i teamet. Någon arbetsuppgift en kollega gärna vill slippa, t.ex. att hålla en presentation framför en publik, kan en annan kollega tycka är jätte roligt och/eller utvecklande.

En annan aspekt är att individers svagheter ej är av vikt när ni fördela arbetet i teamet så att varandras styrkor blir mer produktiva. Det är bra att känna till sina begränsningar, men ej för att fokusera på dem, utan för att kunna samarbeta med andra som har de styrkor som du inte har.

Man ska ej heller konkurrera inom ett team, utan samarbeta, samskapa ”vacker musik” tillsammans och ta vara på varandras kreativitet. Det drar för mycket energi om inte varje individ bidrar till att ”spela samma låt”.

Alla har inte möjlighet att bygga team från början, även om det skulle komma in nya uppdrag. Ni kan dock över tid se till att du och kollegorna gör mer och mer av det individerna har talang och motivation för. Då har ni bättre förutsättningar att utvecklas och få mer gjort av sådant som individerna tycker är kul att jobba med.

Teambuilding är viktigt, och speciellt viktig i komplementära team, för att lära känna varandra lite mer på djupet och för att få mer förståelse för hur de andra i teamet fungerar.

Du vill väl att ditt team ska ”spela” väl tillsammans?

Var hittar ni mer information?

I workshopen ”Produktiv och hållbar teamdynamik” hos Republify går vi igenom teori och övningar som sedan hjälper er att frigöra teamets potential och som hjälper ert team att bli mer produktiva på ett hållbart sätt. Det ingår Reiss Motivationsprofiler för individerna och en grupprofil.

Workshopen går att anpassa enligt era behov och med fördel att dela upp innehållet i mindre avsnitt. Vänligen läs mer nedan.

Artikel gällande kursen om motivation och teamutveckling:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6978236074120626176/

Aila Kekkonen Organisationskonsult, facilitator och lärare hos Republify

You are currently viewing <strong>Varför är komplementära team kul att jobba i?</strong>