Medkänsla betyder att vi visar empati och bryr oss om varandras välmående samtidigt som vi hjälps åt. Medkänsla är också ett icke-dömande sätt att bemöta världen.
En del tror att medkänsla i arbetssammanhang skulle innebära att förväntningarna minskar och att medarbetare skulle bli lata. Men forskningen visar att tvärtom gäller. Med mer medkänsla ökar t.ex. psykologisk trygghet och motivation. Då kan man vara mer öppen och ärlig för att kunna lösa problem och utmaningar och skapa en hållbar arbetssituation i längden.
Psykologisk trygghet möjliggör medkänsla
Psykologisk trygghet är en viktig komponent i att utvecklas till välmående och produktiva team. Psykologisk trygghet är avgörande för att främja en trygg miljö där de anställda får uttrycka sig, göra misstag och lära sig av misstagen. Denna miljö av öppenhet uppmuntrar också till medkänsla bland teammedlemmarna. När människor känner sig psykologiskt trygga är de mer benägna att visa stöd för varandra, vilket stärker sammanhållningen och samarbetet i teamet.
Psykologisk trygghet handlar inte (bara) om att vara trevlig. Det handlar om att skapa en atmosfär där uppriktig öppen kommunikation accepteras och till och med uppmuntras, för att kunna nå de mål teamet har satt upp. Den här typen av arbetsmiljö möjliggör genuin medkänsla, eftersom teammedlemmarna känner sig bekväma med att ta itu med problem och stödja varandra. I en psykologiskt trygg arbetsmiljö löser man problem och håller varandra ansvariga.
Alla individer vill bli sedda. I ett psykologiskt tryggt team där man har en medkännande atmosfär lämnar man plats för varje individ, ingen dominerar.
Medkänsla ökar motivation
Vissa människor är skeptiska och tror att medkänsla dödar motivation, men enligt forskning är det motsatsen som gäller. Medkänsla ökar arbetsrelaterad motivation när medarbetarna känner att man bryr sig om dem. När de känner att det finns en stödjande miljö, kan de göra det lilla extra.
Med medkänsla blir det ett mer humant sätt att jobba. Vi gör vårt bästa jobb när vi har en atmosfär av medkänsla. Det är motsatsen till att arbeta i en manipulativ miljö.
Det är inte så lätt att motivera andra, då det är våra inre motiv som styr våra handlingar. Vi ser sällan på ytan vad andras inre motiv är och kan ha blinda fläckar vad det är som motiverar oss själva.
Motivationsprofiler enligt Dr. Reiss, RMP – vetenskaplig och empiriskt testad metod
Det finns en metod som visar individers inre motivation. Med RMP-profiler får man en nyanserad bild av individers unika motivationsmönster, som man sedan sammanställer till gruppresultat. Ju mer vi förstår hur vi själva och kollegor fungerar, desto större sannolikhet är det också att vi kan förbättra samarbetsrelationer.
Workshops
Vill du lära känna dig själv och din arbetsgrupp lite djupare, anmäl er på en workshopsserie ”Produktiv och hållbar teamdynamik”. Vi går igenom vad det är som får medarbetare att frodas och möjliggör för gruppen/teamet att producera lika mycket eller mer med mindre ansträngning eller att komma längre. Den består av fyra halvdagars workshops och vi går bl.a. igenom motivation, engagemang, genuin kommunikation, stress, motståndskraft, produktiva teamvanor, förmågor, begåvningar, etc.
Varje individ får sin egen Reiss motivationsprofil och gruppens profil ingår.
Att utveckla ett team/en grupp kan inte göras över en natt, utan det kräver en process där man går igenom olika områden vid olika tillfällen och övar på dem.
Läs mer på Republify’s hemsida (se länken i första kommentar).
De som har gått dessa grundmoduler har möjlighet att bygga på med fortsättningsmoduler, t.ex. hur ni kan bli högproducerande influencers i verksamheten.
Aila Kekkonen, Senior org.konsult, utbildare/workshop facilitator & Certifierad Reiss Motivationsprofil coach i samarbete med Republify