Det har varit ett gynnsamt år för äpplen i år. I mångas trädgårdar dignar träden av frukter. Det får mig att tänka på hur får vi teamen att bära rikligt med frukt, inte bara en säsong, utan över en längre tid. Hur skapar vi gynnsamma förhållanden tillsammans i teamet för att få teammedlemmarna att känna: det är äntligen måndag?

Team och organisationer är som ekosystem i naturen. Man kan likna ett team t.ex. som en människokropp. I kroppen har de olika organ olika uppgifter, men tillsammans fungerar de väl. Varje del i kroppen gör sitt i rätta stunden och inordnar sig i det som kroppen gör. Som medlemmar i team finns man där för varandra så att teamet blir en bra helhet.

Ibland kan vi kanske tro att någon vill utmana oss, men tänk om det bara är fråga om engagerade medarbetare som vill få saker att fungera väl för sig själva och kollegor? Om man inte åtgärdar saker blir engagerade människor frustrerade.

Gör det rätta och goda. Gör ömsesidiga tjänster åt varandra. Ha inställningen: ”vad kan jag göra för dig?” (Och inte: vad kan du göra för mig?).

Det är sällan en enda sak som gör att få till en gynnsam miljö. Omvandlingen till ett högproduktivt team sker genom en kumulativ process, steg för steg, åtgärd för åtgärd, som läggs samman till ett varaktigt resultat.

Som team kommer man längre om man fokuserar på följande:

  • Att det finns en matchning mellan teamets/uppdragets behov och talang. Detta innebär att man inser att alla har (dolda) begåvningar/talanger och att man försöker upptäcka dessa
  • Och att man också kopplar dessa till individers intressen/inre motivation. När man jobbar med sådant som kopplar till individers begåvning och motivation får man fram den högsta potentialen hos personerna
  • Fokuserar på välmående, inte bara fysiskt men också emotionellt och socialt
  • Vad man behöver tänka på för att kunna ta vara på den kollektiva intelligensen

Det som också hjälper att få teamet att fungera bättre är att ha ett humant sätt att bemöta varandra, t.ex.:

  • Att man bygger arbetsrelationer genom att man t.ex. lyssnar på varandra och ger individer lika mycket plats i stället för att hävda sig själv eller dominera för mycket
  • Att man söker sanningen och bakomliggande orsaker varför något inte fungerar och åtgärdar dessa, i stället för att peka ut syndabockar utan att göra något åt de utmaningar och hinder som teammedlemmar upplever
  • Ha kunskap i hur man tar sig förbi manipulationer etc. för att skapa fruktsamma samarbeten inom och utanför teamet. Att frisera verkligheten eller att föra andra bakom ljuset förstör

Med tanke på äppelträd, att manipulera vore som att kontaminera jorden som de växer i och det skulle vara kontraproduktivt.

”Teach a just man and he will increase in learnings.”

  • Skapa en trygg miljö. (Se förra veckans bloggartikel om psykologiskt trygg arbetsmiljö och medkänsla)

Gör man detta ovan är det svårare att misslyckas. Det kräver dock träning.

Är du intresserad av mer information som ska inspirera och engagera er att göra en ännu större skillnad? Det finns en workshopsserie där ni har möjlighet att få mer information och övningar för att träna på detta, som ni kan överföra till er specifika arbetssituation.

Workshops

Vill ni utforska och upptäcka sätt att få teammedlemmarna att nå sin fulla potential och att möjliggöra för teamet att göra den mest betydande inverkan? Utbildningen består av fyra halvdagars workshops:

  1. Motivation och engagemang
  2. Talang/begåvningar och intelligenser
  3. Välmående för individ och grupp: stress, motståndskraft
  4. Kollektiv intelligens

Varje individ får sin egen Reiss motivationsprofil och gruppens profil ingår.

Motivationsprofiler enligt Dr. Reiss, RMP – vetenskaplig och empiriskt testad metod

RMP visar individers inre motivation. Med RMP-profiler får man en nyanserad bild av individers unika motivationsmönster, som också sammanställs till gruppresultat. Våra motiv är våra inre behov. Ju mer vi förstår hur vi själva och kollegor fungerar, desto större sannolikhet är det också att vi kan förbättra samarbetsrelationer.

Läs mer på Republify’s hemsida (se länken i första kommentar). Kursen genomförs självklart även som företagsintern utbildning hos er om så önskas.

De som har gått dessa grundmoduler har också möjlighet att bygga på med fortsättningsmoduler, t.ex. hur ni kan bli högproducerande influencers i verksamheten.  

Aila Kekkonen, Senior org.konsult, utbildare/workshop facilitator & Certifierad Reiss Motivationsprofil coach i samarbete med Republify.

https://www.reissmotivationprofile.com

You are currently viewing ”Äntligen måndag!” teamkänsla