Bra musiker är naturligtvis skickliga på sina instrument, men för att publiken ska vara nöjd behöver bandet också synkronisera sitt spelande med varandra. På samma sätt behöver vi i arbetslivet samarbeta väl i team och grupper för att leverera bra resultat, dvs. vi behöver synkronisera vårt arbete med kollegornas.
Det är också viktigt att ta väl hand om artisterna eftersom det påverkar helhetsupplevelsen för publiken. Artisterna ska känna sig så välkomna att de kan prestera på topp. En fantastisk konsertupplevelse gör att publiken vill återvända. På samma sätt är det inom företag och organisationer där vi arbetar. Genom att ta väl hand om sin personal skapar man förutsättningar för att de ska kunna leverera högkvalitativa tjänster till kunderna.
Med tiden behöver vi också ta in nya låtar, vilket innebär att utveckla och utbilda sin personal.
Input påverkar alltid output – människor behöver näring för att växa som individer och känna sig mer kapabla.
Medarbetare önskar vidareutveckling både i yrkesrelaterade kunskaper och personlig utveckling. Det brukar vara fler som önskar det sistnämnda. Det kan till exempel handla om att växa som person i sin nuvarande roll. När medarbetare får möjlighet att utvecklas blir de mer engagerade, upplever arbetet som mer meningsfullt och vill stanna kvar i högre grad.
Vad får medarbetare att ticka?
En vill spela piano och en annan gitarr, etc. Alla individer motiveras på olika sätt och av olika typer av uppgifter. Det är nästintill omöjligt att motivera andra – men det blir möjligt om man har ett bra verktyg för det. Reiss motivationsprofiler är en utmärkt metod för att få reda på vad som får olika medarbetare att ticka.
Motivera konstruktivt
Ett välfungerande och hälsosamt team drar nytta av en mångfald av personligheter och motivationsprofiler. Genom att ha teammedlemmar med olika styrkor och drivkrafter kan teamet bättre hantera olika typer av utmaningar och uppgifter.
Reiss Motivationsprofiler (RMP) kan hjälpa till att identifiera olika motivationsmönster inom team och grupper. Genom att förstå och uppskatta dessa skillnader kan teammedlemmar lära sig att kommunicera mer effektivt, minska konflikter och dra nytta av varandras unika insatser till helheten. Detta leder till en mer harmonisk och produktiv arbetsmiljö.
Till exempel kan en person som drivs av “makt” vara bra på att ta initiativ och leda projekt, medan någon med högt ”ordningsbehov” kan vara utmärkt på att hålla ordning och struktur. Genom att kombinera dessa olika behov kan teamet fungera mer effektivt och uppnå bättre resultat.
Hur kan vi öka samarbetskompetenserna i vår organisation?
Man börjar alltid med större förståelse för sig själv och går sedan igenom viktiga ämnesområden som gynnar teamarbete och samarbete.
Vill du veta mer, finns det en workshopsserie i teamutveckling – inklusive hur vi synkroniserar oss gentemot varandra – hos Republify enligt följande.
Workshops i teamutveckling
Utbildningen består av fyra halvdagars workshops:
- Motivation och engagemang
- Talang/begåvningar och intelligenser
- Välmående för individ och grupp: stress, motståndskraft
- Kollektiv intelligens
Varje individ får sin egen Reiss motivationsprofil samt gruppens profil ingår.
Motivationsprofiler enligt Dr. Reiss, RMP – vetenskaplig och empiriskt testad metod
RMP visar individers inre motivation. Med RMP-profiler får man en nyanserad bild av individers unika motivationsmönster, som också sammanställs till gruppresultat. Våra motiv är våra inre behov. Ju mer vi förstår våra egna och kollegors behov, desto större sannolikhet är det att vi kan förbättra samarbetsrelationer. Läs mer på Reiss Motivation Profile (se länk nedan).
Läs mer om teamutvecklingsutbildningen på Republifys hemsida (se länk nedan). Kursen genomförs självklart även som företagsintern utbildning hos er om så önskas.
De som har gått dessa grundmoduler har också möjlighet att bygga på med fortsättningsmoduler.
Aila Kekkonen, senior org.konsult, utbildare/workshop facilitator & certifierad Reiss Motivationsprofil coach i samarbete med Republify.