Thailändska pojkar fast i grotta med sin tränare:

Troligtvis kommer ni ihåg från nyhetssändningar från fler år sedan de thailändska pojkarna som tillsammans med sin tränare åkt djupt in i en grotta i utflykt, och blev fast där p.g.a. översvämning. När pojkarna räddades var de vid relativt god psykologisk hälsa och man tror att det har att göra med att de hade en bra ledare och höll sammanhållningen vid liv, trots de svåra omständigheterna.

I sådana fall hjälper det att tänka på Stockdale paradoxen (han var en amiral som tillfångatogs och klarade av fruktansvärda förhållanden under Vietnamkriget). Stockdale paradoxen innebär att du accepterar den bistra verkligheten, men samtidigt behålla tron på att du oavsett svårigheter kan och kommer att komma igenom utmaningen.

Kaptenen som sätter sig själv först i säkerhet:

En annan nyhet från några år tillbaka, som jag tror ni kommer ihåg, är kryssningsfartyget som förliste utanför den Italienska ön Lesbos, där kaptenen satte sig i en livbåt, utan att bry sig om varken kryssningspassagerarna eller besättningen.

I de organisations- eller företagskulturer där man är fokuserad på ”jag först” är man ofta lågpresterande.

Vi lever i utmanande tider för många. Vilken typ av ledare skulle du vilja ha, en som håller hoppet vid liv även vid svåra förhållanden eller en som har tendensen att sätta sig själv i bästa läge framför att ta hänsyn till kunder eller medarbetare?

Vill du veta mer om hållbart och högpresterande teamarbete, läs min artikel:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6978236074120626176/

Min kurs, där jag fokuserar på hela teamets potential finns hos Republify:

Aila Kekkonen

Organisationskonsult, facilitator och lärare hos Republify

You are currently viewing <strong>Vilken av dessa typer av chefer skulle du vilja ha som ledare?</strong>