Att bygga starka relationer är avgörande för att minska osämja och uppnå framgångsrika resultat.

Eftersom vi alla är unika individer med våra egna sätt att arbeta och tänka, kan det vara en utmaning att samarbeta effektivt. Genom att förstå och respektera dessa olikheter kan vi skapa en mer harmonisk och produktiv arbetsmiljö.

Om vi alltid vill att andra ska arbeta på vårt sätt får vi inte hela potentialen från kollegor och samarbetspartners.

Självbeundran:

Inom motivationsforskning finns det ett begrepp kallat självbeundran. Det innebär att de flesta av oss tänker: ”mitt sätt att göra saker är det bästa sättet för alla människor”. Men om vi ska kunna ta vara på den motivation som finns hos olika individer och komma med de mest kreativa lösningar, bör vi inte peka med hela handen att andra ska göra på vårt sätt.

Det blir då svårare när vi ska samarbeta med dem som tänker olikt oss, för att det är lätt hänt att vi pratar förbi varandra. Vi förstår inte vad de säger, för att vi är så låsta i vårt eget tänk och sätt att fungera.

Ett praktiskt exempel är t.ex. när teamet får in ett nytt projekt. Bland teammedlemmar kan det finnas några som är mer praktiskt lagda och vill få saker gjorda snabbt och att se resultat, för att hålla sin motivation uppe; medan andra kan ha mer behov av att samla in information för djupare förståelse om det som bör göras. Det kan vara bra att dela teamet i dem som ska börja göra saker och dem som gör research, för att komplettera varandra och att behålla hela teamets motivationsnivå.

För bättre samarbeten:

…behöver vi vidga våra vyer och försöka förstå hur andra fungerar. Därutöver är det bra om vi lyckas att bygga på varandras idéer för bästa alternativa sätt att få saker genomfört i teamet eller med samarbetspartners. Detta bidrar också till ökat engagemang.

Det finns en metod som har hjälpt många på traven:

Reiss motivationsprofil visar individers motiv. När vi får se vad får andra att ”ticka”, har vi lättare att förstå varför de gör som de gör.

Det är även ett modernare sätt att leda: inte att bara leda andra utan att ”leda genom andra”.

När vi leder genom andra får vi bort en del oenigheter och skapar långsiktigt mer värde i våra organisationer och för våra kunder.

Motivationsprofiler enligt Dr. Reiss, RMP – vetenskaplig och empiriskt testad metod

RMP visar individers inre motivation. Med RMP-profiler får man en nyanserad bild av individers unika motivationsmönster, som också sammanställs till gruppresultat.

Våra motiv är våra inre behov. Ju mer vi förstår våra egna och kollegors behov, desto större sannolikhet är det att vi kan förbättra samarbetsrelationer. Läs mer på Reiss Motivation Profile (se länk i kommentar).

Läs mer om teamutvecklingsutbildningen på Republifys hemsida (se länk i kommentar). Kursen genomförs självklart även som företagsintern utbildning hos er om så önskas.

Det går också att gå delar av workshoparna. För bästa effekt för er, bör alla delar ingå. De som har gått dessa grundmoduler har också möjlighet att bygga på med fortsättningsmoduler.

Aila Kekkonen, senior org.konsult, utbildare/workshop facilitator & certifierad Reiss Motivationsprofil coach – i samarbete med Republify.

https://www.reissmotivationprofile.com

https://www.linkedin.com/in/ailakekkonen/recent-activity/all

You are currently viewing Att bygga starka relationer med dem som tänker olikt oss