Det första man behöver veta är att vi alla motiveras olika, eller ännu mer exakt: av samma motiv men i olika grad. Allt vi gör beror på våra underliggande livsmotiv. Det är därför vi t.ex. kopplar av på olika sätt: vissa har ett stort behov av motion och rörelse, medans andra har mer stillsamma hobbies. Vi har också mycket olika behov hur pass ordningsamt det ska vara i stugan, på båten, etc. Vissa kan koppla av med lite stök, medans andra först efter att det är städat.

Vill jag ha en lyckad semester gäller det att verkligen lyssna in andras önskemål och få inslag av dem i den gemensamma semestern. Man behöver ibland också medvetet töja sina egna gränser. När andra märker att jag bryr mig om deras välmående, är de också i gengäld mer benägna att lyssna på mina önskemål. Detta kallas reciprocitet.

Reciprocitet fungerar även med medarbetare. Vill du veta mer om livsmotiv i arbetssammanhang och få din egen Reiss motivationsprofil, håller jag kurser hos Informator. Nästa tillfälle är 25/9, v.v. läs mer genom nedan länk.

Ha en fin sommar med dem och det du gillar!

 
Det går också att kontakta mig via aila@betterfuture.se